«Γυναίκες που ’γιναν ένα με τη γη»
Θεατρική παράσταση που διοργανώνει η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου-ΕΛΜΕ Λασιθίου.
«Η μνήμη είναι οι ρίζες που συγκρατούν τα χώματα να μην τα παρασέρνουν οι κακοκαιριές», σημειώνει η ποιήτρια και ηθοποιός Μαρινέλλα Βλαχάκη.
Λόγια που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα επίκαιρα, καθώς ο άνθρωπος μέσα στην ιδεολογική και πολιτική ανεμοδούρα που βιώνει ψάχνει για αντιστήλια, για στηρίγματα. Εκεί έρχεται η μνήμη, η πορεία προς τα πίσω , η επαφή με τις ρίζες να του προσφέρει βοήθεια, να τον φέρει σε επαφή με αξίες που σήμερα δύσκολα βρίσκει, όπως θάρρος, αυταπάρνηση, αξιοπρέπεια και πίστη στον άνθρωπο, τον απλό, ξεχασμένο άνθρωπο, τον άνθρωπο του μόχθου που συνήθως είναι στα μετόπισθεν των επιχειρήσεων, αλλά πρωταγωνιστεί με το ήθος του στη ζωή.Έχοντας αυτά υπόψη η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου –ΕΛΜΕ Λασιθίου με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγ. Νικολάου έχει την τιμή να παρουσιάσει στο κοινό του Αγίου Νικολάου την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου μια θεατρική παράσταση που από όπου κι αν πέρασε έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται για την παράσταση “Γυναίκες που ’γιναν ένα με τη γη” που επιμελήθηκε η εταιρεία τέχνης “Βιολέττα” με υπεύθυνη τη Μαρινέλλα Βλαχάκη, γνωστή σε μας όχι μόνο από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «Το Νησί», αλλά και από τη θεατρική μεταφορά λογοτεχνικών έργων, όπως η δουλειά που είχαμε παρακολουθήσει το 2012 «Τ΄Αγνάντεμα» και ήταν αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη: “Αυτές που ’γιναν ένα με τη γη” και αφορά την αφήγηση της ζωής επτά λαϊκών γυναικών της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της δεκαετίαςτου 1940. Τη θεατρική διασκευή καθώς και την ερμηνεία στο θεατρικό κομμάτι, αλλά και στο βίντεο την έχει αναλάβει η κ. Βλαχάκη. Τη σκηνοθεσία έκανε ο γνωστός πια σε μας Θοδωρής Παπαδουλάκης και ο Γιάννης Κρητικός, ενώ τη διασκευή των μουσικών παραδοσιακών κομματιών την έκανε ο Λεωνίδας Μαριδάκης που τραγουδά μαζί με τη Δανάη Μπότικ.
Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το Φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. «Τα παραπάνω είναι τα στοιχεία ταυτότητας της θεατρικής παράστασης, που όμως δε λένε τίποτα για τη “ψυχή” της, σημειώνειστα Χανιώτικα Νέα ο εκπαιδευτικός Βαγγέλης Κατάκης. Κι αυτή η “ψυχή” αξίζει τόσο της προσοχής όσο και του επαίνου.Τα ίδια τα κείμενα, μέσα Aπό τη δωρική τους λιτότητα στοχεύουν στο ουσιώδες με αλάνθαστη ακρίβεια: «Πώς επιβιώνει μια γυναίκα σε μια κοινωνία τραυματισμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο που προηγήθηκε και απειλούμενη από τον εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη; Πώς είναι η ζωή τους;». Μέσα απ’ τις προφορικές μαρτυρίες τους, που κατέγραψε η Γεωργία Σκοπούλη και ενσαρκώνει επί σκηνής η Μαρινέλλα Βλαχάκη, κατατίθεται η ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου κι όχι μόνο αυτών των γυναικών. Είναι το έπος των ταπεινών ανθρώπων, που γαντζωμένοι σαν στρείδια σε βράχο μανιασμένης θάλασσας, κρατήθηκαν στη ζωή και παρά τις αντιξοότητες, έφτιαξαν ζωή. Δίνουν σε ’μας ένα πολύτιμο μάθημα υπομονής, επιμονής και εγκαρτέρησης, την ώρα ακριβώς που τη χρειαζόμαστε. Η μαρτυρία τους αποκαλύπτει τις σχεδόν πρωτόγονες, πρόσφατες αφετηρίες μας, τις οποίες αμελώς είχαμε ξεχάσει.
Η παράσταση “Γυναίκες που ’γιναν ένα με τη γη” αποτελεί για μας μαθητεία στο ήθος. Προσφέρει μαθητεία ήθους την πιο καίρια στιγμή, μας βάζει σε διάλογο με τη γενιά των γονιών μας, σε μια ευθεία παραβολή συνθηκών ζωής και ήθους αντιμετώπισης τους. Γεννά ενδιαφέρουσες σκέψεις αυτοκριτικής για τη στάση μας σήμερα. Τούτο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την έντιμη, ποιοτική δουλειά της Μαρινέλλας Βλαχάκη και των συνεργατών της. Είναι η ωραία εκείνη στιγμή που η τέχνη προτείνει ηθική».
Για να τη ζήσετε, σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 20:30 στο Κινηματοθέατρο ΡΕΞ
Η είσοδος για τους ενήλικες είναι 5 Ευρώ, ενώ για τους μαθητές είναι δωρεάν.
ΧΟΡΗΓΟΙ: Οι Φροντιστηριακοί οργανισμοί της πόλης μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου